14:00

Referat: Degeberga Goif - AIF Barrikaden

En underbart belägen arena, en åtminstone på håll jättefin grön gräsmatta, en värmande (jooo!) sol, vad kunde man som Degebergaresenär mer begära? Jo, en vinst förstås och så blev det alltså och det med besked!

Startelvan: Raffa - Sarang, Martin N, Gustav - Florian, Max, Patrik Li, Alex - Mario, Anders, Martin S

Avbytare var Johan M som spelade anfallare hela andra halvlek, mest till vänster men också en period till höger, Fredrik P som spelade sista kvarten som höger yttermittfältare och Junior, Javid och Kwame som inte spelade alls.

Sedan de haft bollen mest precis i början och också hunnit med ett avslut så tog vi redan från och med den 3:e min, då Mario efter en fullständig bortfintning av en motståndare och påföljande kantlöpning fick in ett perfekt inlägg till spelare som missade ur mycket bra läge, över helt för en bra bit framåt. Främst som en följd av ett mycket bra offensivt spel från vår sida men också i viss mån av ett lite halvtaskigt försvarsspel från deras - de blev säkert chockade av alla våra snabba löpningar och vårt fina anfallspel i största allmänhet - skapade vi nu med extremt täta intervaller den ena jättechansen efter den andra.

Inom en kvart hade vi 7 solklara målchanser, varav någon dubbel-, ja närmast trippel-, dito. Nästan alla föregicks av kantlöpningar och inlägg. Att vi kunde missa dem alla kändes nästan lite overkligt. Vid flera tillfällen var de helt oorganiserade medan bollen gick lite hit och dit inne i straffområdet och vid 2 tillfällen räddades den av utespelare på mållinjen.

När vår värsta anstorming ebbade ut efter c:a 20 min utan att vi gjort något mål kändes det som om de vågade spela ut något mer och de kom till ett par bra avslut och dessutom täcktes en del av deras skott av våra i dessa situationer helt oförskräckta utespelare. Florian gjorde t.ex. en fantastisk räddning halvliggande med bröstet på ett riktigt pressat skott som annars nog kunnat resultera i ett mål. Deras supermålskytt, som dock verkligen inte gjorde skäl för detta epitet för dagen men vunnit seriens skytteliga överlägset med sina 25 mål, fick ett näst intill friläge mycket nära vårt mål men kom aldrig riktigt till skott. Där såg det annars ut att kunna bli som så många gånger förr (landskampen i fredags!) att det ena laget missar chans på chans medan det andra gör mål på sin första.

Även om sedan resten av första halvlek var relativt jämn spelmässigt så var det vi som kom till de vassa avsluten. I den 27:e min räddade de för 3:e gången en boll på mållinjen och sedan vi bränt/målvakten gjort en snygg räddning på ytterligare ett fick vi i den 33:e min äntligen hål på dem. Det var Martin Sosa som nickade in en hörna av Max. Efter ännu en missad målchans strax innan utökade vi i den 41:a min vår ledning till 2-0. Den här gången var det Alex som efter en retur på en Max-hörna fick på ett bra skott som fick en hög bana innan den letade sig in bakom målvakten.

Den andra halvleken blev, speciellt i början, betydligt händelsefattigare när det gällde klara målchanser och också jämnare spelmässigt. Lagen hade väl var sin skaplig chans under den första knappa halvtimmen. Sedan kom några lyckosamma minuter för vår del som blev den definitiva spiken i kistan för Degeberga när det gällde det här första mötet. I den 74:e min fick vi till ett fint uppbyggt anfall som avslutades med en boll från Johan ut till Max som slog ett inlägg till Anders som från nära håll äntligen (se där en antydning som brukar försöka undvikas i dessa referat) fick sätta bollen i mål. Bara 3 min senare gjorde vi 4-0 och målskytten var på nytt Anders som åter från tämligen nära håll föredömligt förvaltade ett inlägg. Denna gång ett synnerligen väl avvägt sådant från Mario.

Precis innan slut kom sedan var sin målchans för lagen. Våran kom i den 90:e min och hade sånär fullbordat Anders äkta hat-tric, d.v.s. 3 mål i följd i samma halvlek,
men den här gången räddade målvakten.

Vi var alltså det klart bättre laget och vann synnerligen rättvist men även om det inte framgår av det hittills skrivna så hade också Degeberga några riktigt bra lägen
men hade så otroligt usla avslut att de uppenbarligen lätt glömdes bort av vår egen publik vid bedömning av matchen efteråt. Vi var mycket närmare mål på våra chanser. Antingen gick de på målvakten eller någon decimeter utanför eller så räddades de av någon utespelare på mållinjen. Som nämnts tidigare hade de också ett antal skott som - ibland omedvetet - täcktes av våra utespelare men som kunnat bli riktigt farliga om de nått fram. Av statistiken nedan framgår att det totalt var väldigt många avslut i matchen men förutom att många av dem gick i stort sett mitt på målvakterna så gick också en ganska stor del av Degebergas skott rätt mycket över och/eller vid sidan av målet.

En mycket glädjande sak för vår del var att vi som tidigare under säsongen haft så förtvivlat svårt att göra mål på hörnor trots flera spelare som är, eller p.g.a. sin längd borde vara, duktiga på att nicka nu gjorde 2 mål på hörnor varav en nick och därutöver hade ytterligare 2 (av totalt 5) som också var ytterst nära att resultera.

Statistik (våra siffror först): Hörnor: 5-3 Skott på mål: 15-7 Skott utanför: 5-11